26.02.2008

Bir yıl ceza mı?

Birçok sakatlık var bu şekilde tanık olduğumuz ve olacağımız. Bunun için aslında çok da fazla kasıtlı yada değiline bakarak bir ceza formatı oluşturulabilinir mi diye düşünüyor insan. Kasıt olsun olmasın bir futbolcunun kariyerini -Dünya Kupası'nı da kaçıracağını düşünürsek- bu kadar etkilemeye hakkı yok gibi geliyor bana. Okan Buruk'un "genç yetenek" diye nitelendirildiğü yıllarda yanlış hatırlamıyorsam bir Beşiktaş maçında bacağı kırılmıştı. Maçın hakemi de Erman Toroğlu diye hatırlıyorum. Faul bile vermemişti, şimdi sorun hala faul olmadığını söyler ama Okan'ın kendini bulması epey zaman almıştı o dönem. Yahoo futbol sayfasında bir anket açmış Martin Taylor'a ne kadar ceza verilmeli sorusunu sorarak, şu anda 269 oy'un %32'si Eduardo futbola dönene kadar yanıtını vermiş. Biraz ağır mı belki ama futbolu güzelleştirenden yana olmak lazım felakete dönüştürenden değil.

1 yorum:

herdem taze dedi ki...

kasıt olsun olmasın dediğin an haklı bir şey de var söylediğinde. bazıları kasıtsız da olsa çok tehlikeli giriyor, mesela nedved'in birçok ikili mücadelesi, topa dalması öyle.

ama diğer yandan, oyunun gereği birçok durum da yaşanıyor. bir taraf normalde topa vuracak şekilde uzanırken diğeri çok çabuk araya giriyor, topa vuruyor, ama çabuğunun bedelini ayağı ödüyor. ikisini ayırmak gerek bence. bu pozisyon da çoğu ingiliz yorumcunun dediği gibi oyun gereği bence. ayak yerden çok az yukarıda ve eduardo çok çabuk gelmese topa vuracak. bunlara çok ağır cezalar verirsek savunma yapılamaz duruma gelir.

kasıtlı veya dengesiz müdahalelerle sakatlığa yolaçanlar içinse iyi bir öneri, 'diğeri iyileşene kadar'.